Västra Mälardalen

Portal och mötesplats för Arboga, Kungsör och Köping.

Datum: Fredag 2020-02-21  Dagens namn: Hilding

 

Bli medlem! Du får:
- Sociala verktyg i medlemscommunity
- Eget fotogalleri
- Egen mikroblogg
- Skriva i forumet
- Skriva i kommentarsfält
- Skriva egen berättelse

Karta

Artikel från Peco medija om svenska resmål:

Svenska resmål att planera in för 2019

Casino

Nu när våren nalkas så är det nog många som börjar planera sin semester, och i vårt avlånga land finns många resmål som för de flesta fortfarande är okända. Vi har listat de fem vackraste resmålen i vårt avlånga land att boka in i kalendern för 2019.

Kungsleden

I Lappland sträcker sig Kungsleden som är en vandringsled som går över ca 425 kilometer, från Hemavan i söder till Abisko i norr. Denna vandringsled är ett populärt resmål för under sommarmånaderna, men går även fint att besöka till både vår och höst. Det passar de flesta resenärer som är sugna på ett vandringsäventyr, där man passerar b.la Kebnekaisemassivet, Kvikkjokk och Jäkkvik och på vägen finns ett stort utbud övernattningsstugor och det går självklart också bra att tälta.

Stora Nyckelviken

I Nacka som ligger utanför Stockholm, hittar vi Stora Nyckelviken som är en vacker och välbevarad herrgårdsanläggning. I mitten av 1700-talet lät Herman Peterson bygga denna herrgård som numera används som kafé. I området hittar vi även vackra vandringsstigar och herrgården har även sin egna lilla bondgård med diverse djur och det finns även en badplats och ett naturreservat.

Wanås Skulpturpark

Några mil norr om Kristianstad i Skåne ligger Wanås slott som har en fantastisk blandning av kända konstverk, bland annat av Rembrandt, Rubens och Alexander Roslin. Besökarna får ta del av över 50 permanenta och kända verk av både nationella och internationella konstnärer, men även en hel del temporära installationer. Miljön runt om slottet, stallen och magasinen där man hittar konstverken gör att platsen känns ännu mer magisk och med verk från Robert Wilson och Yoko Ono känns det som man medverkar i en film.

De första månaderna på året kan kännas långa och gråa, och vad passar då bättre än en investering i själ och välmående? En semester och resa är något som kan hjälpa de flesta att hålla motivationen uppe och ha något att se fram emot, samtidigt som ljusare tider hjälper oss att påminna om vad som väntas ska – vår och sommar! Men en semester innebär också pengar, och en del sparande. Att spara pengar kan vara en långsam och slitsam process, men som tur är finns det ett lättare sätt att försöka nå sitt mål snabbare! Att spela på EuroJackpot.org är både bekvämt och roligt, när nu lotteriet äntligen även har kommit till Sverige! EuroJackpot erbjuder sina spelare en jackpot på minimum cirka 90 miljoner och vinstrekordet har även tidigare hamnat på hisnande 840 miljoner (till en spelare i Tjeckien i 2015)! Lotteriet har 12 vinstnivåer och dragningarna sker varje fredag klockan 20:00.

Mårbacka

Utanför Sunne i Värmland hittar vi herrgården Mårbacka, som en gång var hem till en av Sveriges mest kända författare – Selma Lagerlöf. Denna är byggd i slutet på 1700-talet och blev faktiskt köpt av Selma själv år 1907. Selma Lagerlöf blev som känt tilldelad Nobelpriset i litteratur år 1909 och var den första kvinnan någonsin att vinna detta pris. Då valde hon att köpa upp hela herrgården och dess land, plus att bygga om den så att den kunde bli ett museum som var menat att var öppet för allmänheten.

Haväng på Österlen

Har du aldrig varit på Österlen i Skåne, så är detta ett måste! Detta ostkustområde är känt för sina milslånga, kritvita stränder och vacker natur. Ett speciellt vackert ställe är Haväng som ligger ovanför Kivik, som b.la är känt för sitt musteri. Upplev en natur som är präglat av gröna fält och stranddyner, med en flora som erbjuder blommor såsom sandnejlika och santimotej. Haväng ligger inuti ett naturreservat som erbjuder ett flertal strandvikar där ett dopp ingår både till morgon, lunch och middag.

 

Bli medlem! Du får:
- Sociala verktyg i medlemscommunity
- Eget fotogalleri
- Egen mikroblogg
- Skriva i forumet
- Skriva i kommentarsfält
- Skriva egen berättelse