Västra Mälardalen

Portal och mötesplats för Arboga, Kungsör och Köping.

Datum: Fredag 2020-06-05  Dagens namn: Bo

 

Bli medlem! Du får:
- Sociala verktyg i medlemscommunity
- Eget fotogalleri
- Egen mikroblogg
- Skriva i forumet
- Skriva i kommentarsfält
- Skriva egen berättelse

Karta

Artikel av extern skribent:

Spelades det poker på Medeltiden?

Spel och dobbel har varit en del av människans kultur sen urminnes tider. Det är någonting i vår natur som gör att vi tycker om att tävla och lösa problem. Vi spelar gärna både tillsammans och själva. Sällskapsspel i grupp är lika populärt som att ensam sätta pengar på vem som ska vinna helgens fotbollsmatch. En typ av spel som är klart överlägset när det gäller olika varianter och antalet utövare är kortspel. Kortspel kan spåras långt bak till antika kulturer så som Romarriket och Kina. Spelet spreds med handelsresande och upptäckare och har sen utvecklats parallellt inom olika kulturer runt om i världen. Idag är poker ett av de vanligaste kortspelen vi har. Det finns i många olika varianter som Chicago, Omaha och Texas Holdem. Kortspel började spridas i Europa under Medeltiden och då är frågan, spelades det poker redan då?

Kort från Kina

Som sagt så tror historiker att kortspelet uppfanns i Kina. Det finns en del litterära bevis för att det spelades kort vid denna tid i Kina. En del menar att kortspel kommer från det så kallade lövspelet som spelades under Tangdynastin mellan år 600 och 900. Det var i alla fall ett spel som liknade det med kort. Ur den rika kultur som då existerade i Kina kommer också en del andra spel som vi än idag spelar. Till exempel spelades tärningsspel av olika slag med tärningar tillverkade av ben och trä. En del brädspel har även sitt ursprung från denna kultur. Vi känner även igen domino som fortfarande spelas. Det fanns även ett spel som var en slags kombination av domino och kort då korten var avlånga och utsmyckade med siffror och prickar, ungefär som dominobrickor. Det är dock omöjligt för historiker att veta huruvida det under samma tid eller tidigare spelades med kort på någon annan plats i världen. Vi vet ju att det fanns väl utvecklade kulturer på flera platser vid denna tidpunkt. Till exempel Egypten, Persien och Rom.

Symbol för samhället

Dominokort
Dominokort

Redan under denna tid fanns handelsförbindelser mellan Asien, Mellanöstern och Europa som gjorde att konsten att spela kort sakta kunde sprida sig. Under 1300-talet började kortspel att bli vanligt bland folk runt om i Europa. Så pass vanligt att en munk i Basel, Johannes, bestämde sig för att göra en skrift om folkets kortspelande. I skriften beskrivs kortleken att ha 52 kort, två färger och fyra serier. De röda färgerna ansågs som bra och de svarta som dåliga. För munken Johannes blev kortspelet en symbol för någonting annat än bara ett vanligt spel ämnat att användas som tidsfördriv. Kortleken var även en symbol för den världsordning som då existerade. Monarkins hierarki med kungen i toppen, hans högra hand i form av en knekt och så vidare. Flera av de kortspel som spelades under medeltiden lever kvar än idag i någon form. Kille, till exempel, ett spel med sitt ursprung i Frankrike, som är ett hasardspel där även minsta kort kan vinna. Detta spel har en helt egen kortlek med egna symboler och valörer. Ett svenskt kortspel med anor från Medeltiden som finns kvar än idag är det Gotländska kortspelet Bräus. Det spelas med en traditionell kortlek där en del av korten plockas bort så att det spelas med 36 kort. En del medeltida kortspel bygger på att ta stick och en del på att få en bra hand, inte helt olikt en del moderna kortspel som till exempel poker.

Poker är ett av de mest spelade kortspelen i vår tid. Spelet har också en lång och brokig historia med rötter i medeltiden. Som med många andra spel är det svårt att helt kunna kartlägga pokerns historia. Troligen ligger det flera olika typer av kortspel bakom, bland annat det franska spelet poque, uttalas ungefär som pock. Den form som spelas idag utvecklades i Nordamerika under slutet av 1800-talet. Det började spelas speciellt i de delar av landet där spel inte hunnit regleras än, som vilda västern. Där formades detta vågade spel fram av kringresande pokerspelare med en förmåga att hålla ett pokeransikte. Idag har pokern hittat ut på nätet där den har hittat många nya spelare. Tidigare var det mest populärt med svenska varianter som Chicago. Poker online spelas gärna i formerna av till exempel Omaha och Omaha hi low som båda utvecklades i USA.

Arboga Medeltid

Arboga
En bild av den medeltida staden Arboga

Idag finns ett stort intresse för att bevara kulturen från medeltiden. Bland annat ordnas det medeltida festivaler runt om i landet. En av dessa är Arboga Medeltid. Under en dryg vecka i augusti varje år kan vi vara ganska säkra på att det spelas en hel del medeltida kortspel i Arboga, Västmanland. Arboga är en mindre stad belägen i Mälardalen. Tack vare sitt strategiska läge vid Arbogaån med förbindelse till Mälaren blev staden en viktig handelsplats under Medeltiden. Det finns ingen dokumentation från exakt när Arboga fick sina stadsprivilegier men det finns ett sigill med stadsvapen från 1330 som befäster att Arboga var en stad då i alla fall. Att Arboga var rikt på den tiden bevisas av att det fanns inte mindre än tre kyrkor. Festivalen började firas 1988 och har sedan dess växt från att bara omfatta den medeltida Västerlånggatan till att omfatta hela staden. Under några dagar vecka 32 firas det medeltid med gycklare, musik, kultur och mat. En återkommande programpunkt brukar vara ett medeltida bröllop där brudpar så väl som gästerna är uppklädda i medeltidskläder. Runt om i staden hålls kurser och föreläsningar och den som vill brukar kunna testa på både hantverk och spel som var vanligt under medeltiden. Festivalen drivs av ideella krafter med stöd från det lokala näringslivet.

En bra hand

Så vad blir svaret på frågan om det spelades poker på medeltiden? Svaret får nog bli nej, det spelades inte poker under medeltiden. I alla fall inte i den form vi känner till idag. Dock spelades det kort flitigt både i slott och koja. Även om det inte spelades poker redan då så finns vissa kriterier som har följt med till pokern, att skaffa en bra hand eller vinna ett stick till exempel. Den kanske största skillnaden mellan medeltiden och idag är nog att det idag är möjligt att spela poker online. Annars bygger de flesta spel och kortspel, gamla så väl som nya på vår mänskliga vilja att tävla och lösa problem.

 

Bli medlem! Du får:
- Sociala verktyg i medlemscommunity
- Eget fotogalleri
- Egen mikroblogg
- Skriva i forumet
- Skriva i kommentarsfält
- Skriva egen berättelse